Free shipping on orders $75+ / Free returns & exchanges

Courcelette residence, Outremont


The first step for this detached house from the late 1940s was to open the rear facade onto the garden with a 24-foot (7.4 m) sliding bay window. By taking away the intermediary support element, this intervention removes the barriers to the outdoor terrace. A metal trellis awning framing the wide opening filters heat from the sun into the kitchen and dining room, which are brought together in one space and open onto the garden.

The transformation of this house opens it up, revitalizes the relationship between the spaces and creates a visual link between each one. A perforated mobile steel wall modulates the level of privacy between the living room and the two-storey-tall family room. By playing with the existing floors and creating new spaces, the concept transforms the perception of the dimensions of the house.

A 2.8 m by 5 m living wall suspended above the family room is the key feature of the indoor environment. Upstairs, this green presence can be enjoyed from the open-plan office. Every element of this project underlying the owners’ passion for detail.


  • Type : Maison Unifamiliale
  • Intervention : Transformation complète + Amménagement paysager
  • Localisation : Outremont (Montreal), Qc
  • Date: Août 2017
  • Area: 350 m2 brut / 3800 sqft
  • Video : David Dworkind
  • Photo: Adrien William
  • General Contractor: Sienna Construction
  • Architect: _naturehumaine

Related articles

Roadtrip à Terre-Neuve

Roadtrip à Terre-Neuve

Ils ont traversé l’est du Canada pour se rendre jusqu’à Terre-Neuve, un secret trop bien gardé de notre pays.
Back to list

The item is in your cart