***Free shipping for orders over 60$ // Shipping to Canada 8$ and United States 20$

Val-des-Monts Cottage, Outaouais

From the architect. A family cottage in the Gatineau hills infused with Canadiana shifts its way over the edge of a cliff to command views of the adjacent lake. The retreat is gently embedded in the Canadian Shield; the sleeping quarters firmly set in the rock while the cantilevered family rooms slowly emerge from this stone base. The modest entry visible from the road leads to a calculated, yet tranquil path entering from the forest-side of the house and moving through the space as it opens up onto the lakeside.

"The house illustrates a warm approach to modernism"

White oak boards wrap from wall to floor enhancing the elongated shape of the house and slabs of silver maple create the bathroom vanity. On the exterior, the cladding is composed of an open-joint eastern white cedar, while the stairwell is encased in steel; both are left unfinished to age with the elements.

"an intimate relationship between the exterior and the interior"

  • Completion Date: 2014
  • Location: Val-des-Monts, Québec, Canada
  • Architecture & Design: Christopher Simmonds // Rick Shean
  • Photo credit: Doublespace Photography

Related articles

Oatbox

Oatbox

A local company that takes care of our healthy breakfasts.
Studio Botté

Studio Botté

When design and recycling gets tangled with art
Roadtrip à Terre-Neuve

Roadtrip à Terre-Neuve

Ils ont traversé l’est du Canada pour se rendre jusqu’à Terre-Neuve, un secret trop bien gardé de notre pays.
Back to list

The item is in your cart